De oosterbuur van Bali is het iets kleinere Lombok met Mataram als de hoofdstad. Dit lieflijke eiland waarvan de naam Spaanse peper betekent heeft prachtige brede en rustige stranden.
De oorspronkelijke bevolkings-groep wordt gevormd door de Balinezen en Sasak en vormen nu nog de twee belangrijkste bevolkingsgroepen van Lombok.

Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen vergeleken met Bali, maar is zeer sterk in opkomst. De wateren rondom Lombok zijn hemels blauw waardoor het zeer geschikt is voor duiken, snorkelen of surfen. Er zijn nog verschillende dorpen in hun oorspronkelijke staat te bezoeken. De huizen hebben rieten daken die bijna de grond raken. De zuidkust is nog redelijk onbekend. Dit eiland is bijzonder mede door de rijke cultuur, zijn maagdelijke natuur, het smaakvolle eten, de Oosterse mystiek en de rust omdat het nog niet massaal door toeristen
wordt bezocht.

Midden-Lombok
Er wordt hard gewerkt om deze streek op de kaart te zetten. Er liggen plannen voor een nieuwe Internationale luchthaven en een nieuwe stad met 1200 ha oppervlakte waar luxe hotels zullen worden gebouwd met een bruisend uitgaansleven.

West-Lombok

Bekend van de mooie witte zandstranden zoals Senggigi strand, de drie idyllische eilandjes;
Gili Meno, Gili Air en Gili Trawangan. Ook de plaatsen zoals Narmada en Ampenan zijn de moeite waard om West Lombok te gaan bezoeken.

Oost-Lombok
Hier kunt u de beroemde trekking maken naar de top van de Rinjani berg met de Segara Anak krater. In Tetebatu kunt u prachtige terras structuren bewonderen. Het paradijselijke Surga strand, maken Oost Lombok aantrekkelijk. Vanuit Kahyangan haven kunt u verder per boot naar Sumbawa eiland en eventueel verder naar de rest van de Kleine Sunda eilanden.