Een eiland als een orchidee, maar van een duurzame schoonheid. U vindt er hoge bergen, vlakten, vruchtbare dalen en meren, kortom een overweldigende pracht die bijzonder gelijkmatig over de vier schier-eilanden is verdeeld. De bevolking van ongeveer negen miljoen inwoners bestaat uit verschillende etnische groepen. De bekendste hiervan zijn de Buginezen, Toraja’s en Minahasa’s.

Zuid-Sulawesi
Zuid-Sulawesi, met als hoofdstad Makassar (Ujung Pandang), is de provincie van prachtige berglandschappen met steile terrasvormige hellingen, rijzige bamboebossen en romantische vissersplaatsen. Hier leven twee bevolkingsgroepen, de zeevarende Buginezen en de in de hooglanden woonachtige Toraja’s. Een bezoek aan de Toraja’s is zeker de moeite waard. Ze hebben een bijzondere begrafeniscultuur, die soms ook een bizarre indruk bij u achter kan laten. De Torajalanden zijn tegenwoordig goed te bereiken en bieden goede vakantiefaciliteiten.
Na een acht uur durende rit, via Pare Pare, langs een smalle kustweg gedomineerd door
prachtige bergketens en lagunes, bereikt u het hart van Torajaland;
de plaatsen Rantepao en Makale.

Centraal-Sulawesi
Dit gebied wordt nog door weinig toeristen bezocht. De wegen zijn dan ook niet zo goed begaanbaar en ook de accommodaties zijn vaak nog erg eenvoudig. Voor de wat avontuurlijk ingestelde toerist vormt het desalniettemin een prachtig reisdoel: maagdelijke wouden, klaterende watervallen en als absoluut hoogtepunt het schitterende Posomeer. In de plaats Tentena aan het Posomeer zijn redelijke accommodaties waar u heerlijk tot rust kunt komen.

Noord-Sulawesi
De hoofdstad van deze provincie is Manado. Net voor de kust bij het eiland Bunaken
bevinden zich prachtige zeetuinen. Een waar paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers.
Maar Noord-Sulawesi heeft beslist meer te bieden. Het gebied kent diverse plantages, schitterende hooglanden (Minahasa), bergmeren, prachtige rijstvelden, kleurrijke haventjes
en een natuurreservaat. De meest gangbare tocht voert u vanuit Manado naar de Minahasa hooglanden, het meer van Tondano of het Dumoga nationaal park. Een tocht door geheel
Trans-Sulawesi is ook mogelijk. U dient er echter rekening mee te houden dat de wegen
slecht zijn en de accommodaties vaak zeer eenvoudig waardoor de tocht, hoewel mooi,
wel vermoeiend is.