HEART OF SUMATRA         


In deze 7 daagse tour zult u verschillende plekken bezoeken waar de gevolgen van de Tsunami in 2004 nog te zien zijn. Bezoek ook de vele monumentale gebouwen die bewaard zijn gebleven. Ontdek de verhalen achter de Tsunami en hoe de inwoners er mee omgaan en ervaar de rustige en vredige sfeer die in stad hangt.


Aceh werd wereldnieuws op 26 december 2004 nadat een Tsunami de stad overspoelde en 250.000 mensen het leven verloren. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden grotendeels afgerond en de inwoners van Aceh geloven ook in de goddelijke redenen van deze enorme ramp. De burgeroorlog van voor de Tsunami is tevens weggespoeld en er is sprake van een serene, rustige en veilige sfeer door de stad. De inwoners helpen elkaar en het valt op dat Aceh de enige grote stad in Indonesië is zonder luid getoeter van het drukken verkeer. Ze geven elkaar de ruimte en respecteren elkaar, en dit zie je en voel je als je door de stad loopt of met de mensen praat. Want nog steeds is de Tsunami gespreksonderwerp nummer één en men wil graag de verhalen aan u vertellen.


Dag 1 Banda Aceh
Na aankomst op Iskandar Muda vliegveld wordt u naar uw hotel gebracht. Maak onderweg kennis met de warme en rustgevende stad. Hier zult u oude koloniale huizen zien die rustig zijn gelegen tussen de moderne gebouwen die na de Tsunami zijn gebouwd. Veelal staat de naam van de multinational nog op de gevel van het nieuwe gebouw, zoals Coca Cola of Honda die voor de financiering hebben gezorgd. Leer over de cultuur van het traditionele Aceh, door een bezoek te brengen aan het Aceh museum en het Tjoet Nyak Din (de heldin van Aceh) museum. Breng ook een bezoek aan Gunongan, wat vroeger de badplaats van het Aceh koninkrijk was en ga vervolgens richting Lhokseumawe golfbaan waar vanaf het strand de immense Andalas cement fabriek zult zien. Op dit strand kwam in 2004 een watermuur van meer dan 12 meter aan land en spoelde de cementfabriek bijna weg.

Dag 2 Banda Aceh
Bij het aanbreken van de dag gaat u de Tsunami periode herbeleven. Vroeg in de ochtend, vertrek naar de vismarkt waar u diversen traditionele schepen kunt bewonderen. Neem een kijkje naar de boot die op het dak van een huis is beland door de golven van de Tsunami. Van hier naar het schip de PLTD Agung wat de kracht van de Tsunami heeft aangetoond. Dit immense schip is circa 6 kilometer uit de kust tot stilstand gekomen op de fundamenten van een aantal huizen. Een onvoorstelbaar schouwspel. Vervolgens een bezoek aan het Tsunami museum waar alles over de Tsunami te vinden is en waarbij tevens de kracht van de aardbeving te voelen is (9,6 op de schaal van Richter) die de Tsunami heeft veroorzaakt. Aan het einde van de tour maakt u kennis met de bevolking van Aceh door een wandeling te maken op het plein van Blang Padang. Hier bevind zich het eerste vliegtuig van Indonesië (een DC-3) die vaak door de eerste Indonesische president, Soekarno wordt gebruikt. Daarnaast bevindt zich in de vorm van zinkende bootjes de dankbetuigingen aan de landen die Aceh hebben geholpen na de ramp.

Dag 3 Banda Aceh

Vandaag wordt een bezoek gebracht aan de Indra Puri. Dit is een moskee gelegen in het centrum van Banda Aceh.  Rondom de moskee kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden. Daarna keert u weer terug naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

De Indra Puri Moskee is, volgens archeologen, de oudste moskee van het archipel dat vroeger is beïnvloed door het Hindoeïsme. In 1874 werd de moskee gebruikt om Tuanku Muhammad Daud Shah om te dopen als Sultan Muhammad Daud Ahah Alaiddin.  In de bloeitijd van het koninkrijk van Aceh Darussalam, was Indra Puri de hoofdstad van het rijk. De moskee Indra Puri werd gebruikt als centrum voor propaganda, educatie, politiek, economie en sociale contacten. Vanuit deze moskee, werden vele grote geleerden geboren, denkers en ontwikkeling experts die werken voor het koninkrijk. Voor de komst van de islam, in de tijd van het hindoe koninkrijk, werd de Indra Puri Moskee een tempel dat dient als een plaats voor aanbidding of verering van de hindoes. In de tijd van Sultan Iskandar Muda, werd het voormalige gebouw van de tempel omgebouwd tot een moskee voor de openbare eredienst en gemakkelijker om de islam te omarmen.Dag 4 Banda Aceh - Weh eiland
Na het ontbijt vervolgt de reis naar de haven van Ulee Lheu om per ferry richting Weh eiland te varen. In een vrij luxe speedboot komt u na 45 minuten aan op Weh eiland. Met een bentor (een betjak maar dan gekoppeld aan een motor) wordt vervolgens de stad Sabang verkend. Bekijk diversen koloniale regeringsgebouwen en ook een oud verlaten Nederlandse woonwijk. Daarna een bezoek aan de fabriek aan huis waar ze de typische en bekende Sabang koekje maken. Bekijk het verwerkingsproces en proef de vers gebakken koekjes. Vanuit hier, naar Gapang strand waar u de rest van de dag kunt genieten van het heerlijke strand en de absolute rust.

Dag 5 / 6 Weh eiland
In de ochtend krijgt u een proefduik voor de niet duikers. Degene die al geoefend zijn kunnen met de boot mee voor een prachtige duik in de baai die bekend staat om de onvoorstelbare hoeveelheid vis. Deze hotspot is als duiker onmisbaar.

Dag 7 Weh eiland - Aceh
Tijd om Weh eiland te verlaten. In de ochtend vertrek naar de haven van Weh eiland om per ferry naar de haven van Aceh te varen. Vervolgers wordt u naar de luchthaven gebracht. Einde van een indrukwekkende reis naar Aceh en de gevolgen (zowel negatief als positief) van de Tsunami.

Prijs vanaf € 845,- p.p.

* Arrangement kan gereserveerd worden als een privé reis of als een groepsreis
* Als gevolg van weersomstandigheden kan het programma worden aangepast
* Hotel of cottages accommodatie inclusief ontbijt
* Transfer met privé auto
* Extra opties kunnen worden gereserveerd, zoals:

  - Internationale of Binnenlandse vluchten
- Lunches en/of diners
- Dagelijks een gids die de taal spreekt naar uw keuze
- Verzekeringen
- Entree gelden bezienswaardigheden
- Ieder andere wens om uw reis compleet te maken